Når cupen kupper journalistikkens troverdighet

Av Jarle Aabø - 08.nov.2006 @ 11:36 - Kommentér
Søndag braker Fredrikstad og Sandefjord sammen til cupfinale på Ullevål. Fredriksstad Blad og Sandefjords Blad har forlengst gått skoa av seg, og latt journalistikken fare for følelser og patriotisme. Redaktørene innrømmer åpent at vær varsom-plakten ikke gjelder denne uken.  

Pressens ”lovbok” vær varsom-plakaten er et grunnleggende dokument for hvordan den fjerde statsmakt skal oppføre seg overfor sine kilder og lesere. Den garanterer leseren at det den får vite, er sant når det trykkes, mens kildene blir garantert balanse og etterrettelighet. Hør bare her:

”Alle journalister og redaktører er pålagt å verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.” 

Gir alt for FFK
Dette ordrette sitat fra lovboka er ikke i vater med følgende uttalelse fra Fredriksstad Blads ansvarlige redaktør Erling Omvik til NRK: 

- Vi er en entusiastisk aktør og vi driver til daglig en granskende og kritisk journalistikk, men denne uka skal vi more oss. For en kronikør er det nesten for godt til å være sant. Hele redaksjonen i Fredrikstad er altså pålagt av sin redaktør å ha det moro i spaltene en hel uke, mens undersøkelser av (fotball) maktens gjøren og laden er forbudt.  

 Erling Omvik møtte jeg for første gang i 1987. På jobbjakt innen pressen hadde turen kommet til å banke på døra til Vårt Land. Omvik hadde lite å by på, men da jeg tilbød meg å koke kaffe for å lære, ble brått døren nådefull, høy og vid.

To år senere forlot Omvik Vårt Land til fordel for Østfoldavisen. Noe av det første bladfyken gjorde var å melde seg inn i Fredrikstad Fotball Klubb (FFK). Senere ble han oppmann for guttelaget og han hadde styreplass i ungdomsstyret. At kona hans, Kari, i en årrekke har sittet i klubbens hovedstyre, gjøre neppe redaktør Omviks sunne, uavhengige distanse til FFK mer troverdig. 

Gratisreklame
Mens Fredriksstad Blads redaktører og ansatte jubler og produserer et 32-siders totalt ukritisk finalebilag, slår Sandefjords Blad til med det dobbelte: 64 sider med fotballjubel!

Sandefjords Blad

Vestfoldbladets redaktører lar seg avbilde jublende og knestående med fotballklubbens sponsor over hele brystet. Jotun gis gratisgleden av å få eksponert sin logo på brystkassa til en nyhetsredaktør - for tusenvis av leser. 

Mange av oss har vanskelig for å glemme TV-bildene av Davy Wathne jublende og hengende om halsen på Brann-helten Endre Blindheim ute på Ullevaal-gresset. Så det er intet nytt fenomen at fotballrus nedsetter vurderingsevnen til redaksjonelle medarbeidere.  

Men fotball er fortsatt mer enn ball og sure sokker, det dreier seg om millionforetak i underholdningsbransjen. Når den fjerde statsmakt går jublende ned i knestående fotballrus, på gressmattene rundt Oslofjorden kledd i bedriftsuniformen til de samme bedrifter som de ifølge sin egen vær-varsom-plakat er satt til kritisk å granske, er det grunn for noen til å rope som figuren i NRKs Hallo i uken: Alarm!   

Fotballsjelen
Også i pressekretser er det en utbredt oppfatning om at lokal sportsjournalistikk i stor grad bærer preg av enøyd patriotisme og ukritisk heiagjeng-mentalitet. Ekstra ille blir det derfor når de som skal røkte journalistikken går rusa på fotballykke inn i cupfinaleuka.

Som alle gode fotballpatrioter, etter en weekend der fotballforstand er all forstand og dessuten sjåvinistisk i alt sitt vesen, beholdes skylappene på.  I Fredrikstad har Omviks koblinger til FFK og manglende holdninger til pressens etiske regelverk fått trauste østfoldinger til å riste på hodet. 

Erling Omvik har denne kommentaren til de som stiller spørsmål ved hans uavhengighet i forhold til FFK: 

- Altså, når byens lag er i eliteserien og i cupfinale, så er det noe som rokker ved deg, og gjør noe med en Fredrikstad-sjel. Hvis man ikke begriper forholdet mellom Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad, må man sette seg bedre inn i saken. 

- Men Omvik, gir din beundring for FFK deg rett til å nedlegge Vær varsom-plakaten en hel uke? 
- Nei, altså dette var et utdrag av det jeg sa. Dette er et dårlig sitat, feilsitert ja, hvis du tolker det slik. At en av Norges mest erfarne redaktører skylder på journalist og desk får så være.

Men da Ørje-gutten Omvik tok redaktørjobben på slutten av 80-tallet kom han med tre bokstaver som begrunnelse for sitt valg:
- FFK.

Jarle Aabø

Jarle Aabø driver i dag informasjons- rådgivningsselskapet Aabø & Co i Oslo. Han har over 18 års pressebakgrunn fra blant annet NRK og Dagens Næringsliv. I 1997 mottok han SKUP-prisen og Den Store Journalistprisen. Aabø er utdannet ved Norsk Journalisthøgskole og foreleser i nyhets- journalistikk ved Handelshøyskolen BI.

november 2006
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             
hits